Lyhyt analyysi mihin Unkari on menossa

UNKARI

– 1000 v loistavaa kuningaskunnan aikaa;

– 100 v kansallista murhetta;

– 10 v pyrkimys takaisin loistoon!

UNKARI – kuningaskunta pitkään ilman kuningasta; – Viktor Orbán tuleva kuningas?

Monet sanovat, että pitää tuntea historia, jotta ymmärtää nykymenoa. On myös koulukunta, joka sanoo, että se onkin itseasiassa toisinpäin. Unkaria olen yrittänyt tutkia molemmilla metodeilla.

Tarkastellaan ensin historiaa:

Nykyisen Unkarin alueella oli aikoinaan Rooman valtakunnan kaksi provinssia: Pannonia (noin nyky Unkari) ja Dacia (noin nyky Romania). Roomalaisten jälkeen tulivat mm germaanit ja slovakit. Bysantti ja Bulgaria olivat merkittävimmät alueet etelässä ja idässä. Unkarilaiset lähestyivät ja ryöstelivät alueita.

UNKARIN SYNTY JA KUNINGASKUNNAN KEHITYS

Noin vuonna 895 (se on karkea arvio) sanotaan unkarilaisten tulleet vuorten suojaamille tasangoille ja ajoivat osan väestä pois. Vuoteen 1000 mennessä he asettuivat aloilleen ja omaksuivat kristinuskon. St István (Pyhä Tapani) oli ensimmäinen Unkarin kuningas ja häntä pidetään valtion perustajana. Hänen kruunustaan tuli Unkarin kuninkaiden kruunu. Vain sen haltija saattoi vaatia kuninkaan titteliä ja johtajuutta. Nykyisin Tapanin kruunu on parlamenttitalon keskeisimmässä aulassa kaikkien nähtävänä mutta tarkasti vartioituna. Kruunu on reissannut jopa USA:ssa saakka, josta se saatiin takaisin v 1983. Unkarilla on ollut enemmän kuninkaita kuin Englannilla.

St Istvánin avustajana toimi italialainen St Gellért joka oli mukana kristinuskon istuttamisessa ja hän on kirjoittanut kaikki tärkeimmät tuon ajan asiakirjat. Budapestissa on Gellért vuori, hotelli ja kylpylä Tonavan varrella.

Unkarin kuningaskunnan tila oli monesti kiinni kuninkaan kyvyistä ja toimeliasuudesta. Nouseva aatelisto piti kiinni omista eduistaan ja lopulta vuonna 1222 oli kuninkaan annettava kuuluisa Kultainen Bulla (sitä verrataan Englannin Magna Cartaan), jossa määriteltiin kuninkaan ja aateliston oikeudet, velvollisuudet ja keskinäiset suhteet. Kun Árpád-kuningassuku sammui 1301 niin siirryttiin kuninkaan vaaleihin, joka aiheutti toistuvia riitoja ja sisällissotia kruunusta.

MONGOLIEN RYSTÖRETKET

Vuosina 1241-42 Mongolit hyökkäsivät Unkariin ja aiheuttivat suurta hävitystä. Kuningas Bela IV palauttaa Unkarin kuningaskunnan loistoonsa ja häntä pidetään yhtenä sankarikuninkaana.

KAUPUNGIT

Budasta tulee pääkaupunki v 1361. Kuninkaat ennen kruunattiin Esztergomissa ja Székesfehérvárissa. Habsburgien aikana hallinnollinen pääkaupunki oli myös Pozsony (nyk Bratislava). Myöhemmin Óbuda, Buda ja Pest yhdistyvät 1873 Budapestiksi ja pääkaupungin asema vakiintuu Itävältä-Unkarin kaksoismonarkian aikana. Unkariin rakennetaan myös kivilinnoitusten ketju.

Árpád-kuningassuku sammuu vuonna 1301 ja sen jälkeen tulee ei-unkarilaisia kuninkaita. Puolan ja Unkarin erityissuhde alkaa. Unkari valitsee useasti puolalaisen kuninkaakseen (monesti kruunun riidoissa). Kerran valitaan Unkarin kuningas myös Puolan kuninkaaksi. Vuosien saatossa yhteisten kuninkaiden lisäksi keskinäinen apu ja vastavuoroisuus toistuu useasti.

Vuosina 1458 – 1490 hallitsee kuningas Mátyás (Matias Corvinius) jota pidetään kaikkien aikojen suurimpana kuninkaana ja hänen aikanaan Unkarin asema oli kaikkein vahvin. Koska hän oli vielä unkarilainen niin asema suurimpana sankarina St Istvánin rinnalla on selvä.

TALONPOIKIEN KAPINAT

Unkarissa talonpoikien asema oli surkea läpi koko historian. Aatelisto riisti armotta talonpoikia ja myöhemmin Unkariin tuli käytännössä maaorjuus. Siksi myös talonpoikien kapinoita oli monia. Vuonna 1541 oli kuuluisin talopoikien kapina, jonka johtajana oli Gyögy Dósza. Hänestä tuli koko talonpoikien surkeuden ja urheuden symboli. Dósza on edelleen kansallissankari. Kaikki kapinat, myös tämä, kukistettiin verisesti ja György Dósza koki hirveän lopun.

OSMANNIEN VALLOITUS

Vuosi 1526 on tulikirjaimin unkarilaisten mielissä. Mohács oli hurjan taistelun paikka turkkilaisia vastaan. Tappio oli katkera ja se johti Unkarin kuningaskunnan jakamiseen kolmeen osaan joka samalla päätti kultaisen ja itsenäisen kauden. Osmanien miehitys osassa Unkaria jatkui n 150 vuotta. Budapestin kylpylät, kahvi ja paprika on muisto niiltä ajoilta. Péscin kaupungin suurin kirkko on entinen moskeija.

HABSBURGIEN AIKA

Vuonna 1689 turkkilaiset karkotetaan Wienin porteilta kristillisen Euroopan yhteisvoimin (Puolan kuningas oli vahvin) ja Unkari vapautetaan asteittain mutta samalla Unkarista tulee osa Habsburgien valtakuntaan. Unkari alkaa kehittyä kohti nykyaikaa, hiukan teollistuu ja oppii uutta maataloutta. Myös sivistysaatteet saapuvat. 1800-luvulla syntyy suomalais-ugrilainen tutkimus ja koulukunta.

UNKARIN KAPINA

1848 oli Euroopan hullu vuosi ja kansallisuusaatteet roihuavat. Unkarin aatelisto nostaa kapinan Habsburgeja vastaan. Kapina kukistetaan mutta siitä tulee yksi kolmesta suuresta Unkarin sankaritarinasta. Tosiasiassa sen johtajat riitelivät keskenään kaikesta ja kaksi suurinta hahmoa Lajos Kossuth ja István Széchenyi edustivat vastakkaisia näkemyksiä. Kossuth oli täysi änkyrä eikä suostunut mihinkään kompromisseihin. Széchenyi olisi pyrkinyt neuvotteluratkaisuun. Lopputulos oli, että kapina kukistettiin verisesti kun Venäjän tsaari riensi auttamaan Itävallan keisaria. Kansallisrunoilija Sándor Petőfi veti taiteilijoiden klubia, joka asettui kannattamaan kapinaa ja nostatti kansallishenkeä. 1848-49 kapina on kultaisin kirjaimin Unkarin muistojen kirjassa, sankarillinen tarina, joka päättyi kunnialliseen tappioon. Ainakin yritettiin.

KAKSOISMONARKIA

Jo n 20 vuotta myöhemmin v 1867 tilanne muuttuu täysin. Habsburgit pelkäävät koko imperiumin puolesta ja huomaavat etteivät kykene hallitsemaan sitä yksin. Niinpä he tekevät Unkarin aatelisten kanssa diilin. Näin syntyy Itävalta-Unkarin kaksoismonarkia, jossa vain ulko- ja puolustuspolitiikka on yhteistä. Unkari saa hallitavakseen suurin piirtein historiallisen kuningaskunnan alueen jossa unkarilaiset muodostavat parhaimmillaankin vain n 40% väestöstä. Alueella asuu mm saksalaisia, sloveeneja, kroaatteja, serbejä, romanialaisia, slovakkeja, ruteeneja ja ukrainalaisia. Unkarin aateliset aloittavat pakolla unkarilaistamisen, kaikkien tulee hallita kieli ja kulttuuri, paikkakunnille tulee taas unkarinkieliset nimet, koulutus ja hallinto toimii vain unkarin kielellä.

ENSIMMÄINEN MAAILMANSOTA

syttyy 1914, joka sopii myös Unkarin hallitukselle. Unkari tukee Itävallan pyrkimyksiä mutta sotaonni on huono. Unkari joutuu tekemään myös vähemmistöjään kohtaan kovia temppuja koska ne huomaavat tilaisuutensa tulleen ajaa omia kansallisia tavoitteitaan.

1918 lopulla sota päättyy ja Itävalta-Unkarin keisarikunta hajoaa. Unkari julistautuu itsenäiseksi ja yrittää hallita entistä aluettaan. Pian tilanne ajautuu kaaokseen ja monien mutkien kautta syntyy Béla Kunin johtama Neuvosto-Unkari muutamaksi kuukaudeksi v 1919. Se lopulta kaatuu Romanian ja Tšekkoslovakian miehitykseen.

Itävallan laivaston Amiraali Miklós Hothy marssiin joukkoineen Budapestiin ja tarttuu ohjaksiin. Unkarin tasavalta palautetaan kuningaskunnaksi mutta koska ei ole kuningasta niin Miklós Hothy valitaan ”Hänen majesteettinsa Unkarin kuningaskunnan valtionhoitajaksi”.

Syntyy sanonta, että Unkari on kuningaskunta ilman kuningasta, jolla on johdossa amiraali ilman laivastoa. Hän aloittaa laajat poliittiset puhdistukset, jotka muistuttavat Suomen tilannetta v 1918 kevään ja kesän aikana. Vuodet 1919 – 1941 Unkari on autoritaarinen ja ohjattu demokratia, jossa valta on harvoilla. Unkari lähestyy fasismia sortumatta siihen kuin vasta 1944.

TRIANONIN RAUHANSOPIMUS

Ensimmäisen maailman sodan loppuselvitys tehdään Pariisissa v 1920, jolloin solmitaan useita rauhansopimuksia. Unkarille sanellaan ankarat ehdot. Se menettää 2/3 osa pinta-alastaan ja Unkarin rajojen ulkopuolelle jää 3 milj etnistä unkarilaista samalla kun Unkari menettää lähes puolet asukkaistaan. Tynkä-Unkarin ympärille syntyy uusia valtioita, Jugoslavia, Romania, Tšekkoslovakia ja tietysti uusi Itävalta.

Ranskan johdolla voittajat sanelivat Unkarille kovat ehdot. Ne tulivat katkeruudesta Unkarin kovaan vähemmistöjen kohteluun. Kansallisuusaatteen synnyttämät uudet valtiot olivat voittajien puolella. Trianonin rauha on poltinmerkillä merkitty jokaisen unkarilaisen sieluun. Vääryyden korjaamisesta tuli johtava ulkopoliittinen doktriini Unkarille. Unkari vieläkin muistaa

TOINEN MAAILMANSOTA

Toinen maailmansota vei Unkarin Hitlerin leiriin koska sillä oli halu palauttaa entiset alueensa. Kuinka ollakaan Unkari sai asteittain sodan aikana ¾ osaa vanhasta alueestaan takaisin. Unkari ei ollut innokas sotimaan mutta Hitler pakotti Horthyn lähettämään armeijan Stalingradin piiritysrenkaan tueksi. Lähes koko armeija tuhoutui samana talvena Kurskin mutkassa. Horthy yritti irrottautua sodasta Suomen, Romanian ja Bulgarian tavoin mutta Hitler esti sen miehittämällä Unkarin. Eichmann saapui Budapestiin ja unkarilaisten avustamana aloitettiin suuret juutalaisten kyyditykset Auschwitziin. Lopulta NL ja Romania hyökkäsivät Unkariin, jolloin maa ja sen talous koki suuria tuhoja. Unkarin seikkailu toisessa maailman sodassa oli kaikilla mittareilla tuhoisa.

STALINISMI JA GULASSIKOMMUNISMI

Seurasi sosialismin aika, jossa oli monia vaiheita, kova stalinismi v 1953 asti ja sitten hiukan pehmeämpi stalinismi v 1956 jolloin tuli kansannousu. Se oli aluksi kapinaa stalinismia vastaan mutta karkasi kaikkien käsistä ja muuttui sosialismin vastaiseksi, jonka NL:n kukisti ja maassa tehtiin kurin palautus. Myöhemmin tuli gulassikommunismin aika ja aloitettiin talousreformit markkinoita käyttäen mutta viimeistään v 1985 eväät olivat jo loppu joten 1989 maa oli täysin kypsä muutokseen.

JÄRJESTELMÄN VAIHDOS

jossa muutoksessa ei Viktor Orbánilla ollut mitään merkittävää roolia. Toki nuorliberaalinen liitto FIDESZ perustettiin jo 1988 mutta niin syntyi monta muutakin puoluetta ja liikettä osana suurta murrosta. FIDESZ oli aluksi nimeen omaan liberaalinen nuorisoliitto, jolla oli 35v yläikäraja. Orbán piti puheen Sankareiden aukiolla v 1989 Imre Nagy uudelleen hautajaisissa mutta niin piti moni muukin.

Järjestelmän muutoksen tärkeimmät henkilöt tulivatkin vanhan puolueen sisältä eli pääministeri Miklós Németh (opiskeli USA:ssa 1976-77) (s. 1948), ulkoministeri Gyula Horn (s. 1932) ja Isänmaallisen rintaman puheenjohtaja Imre Pozsgay (s. 1933). He kuuluivat Unkarin Sosialistisen Työväenpuolueen radikaaliin oikeistosiipeen, joka ymmärsi hyvin mitä kello on lyönyt ja he ajoivat voimallisesti uudistuksiaan välittämättä vanhoillisten vastustuksesta. He tiesivät, ettei tulevaisuus heidän osaltaan ole ruusuinen mutta muutokset ovat silti aivan välttämättömiä. Németh kävi Gorbatšovin luona tunnustelemassa muutosten mahdollisuuksia. Gorbatšov ei Némethin ehdotuksista pitänyt mutta lupasi olla puuttumatta asiaan. Se ratkaisi kaiken. Syntyi pyöreänpöydän neuvottelut, joissa mukana olivat aivan kaikki oppositioryhmät ja siellä sovitut asiat myös toteutettiin.

Merkittävä asia oli, kun Németh ja Horn avasivat kesällä 1989 Unkarin rajan Itävaltaan jolloin DDR:n kansalaiset pääsivät pakenemaan Länsi-Saksaan. Jos rajaa ei olisi avattu, niin uhkana olisi ollut verilöyly. Németh ja Horn tekivät aktiivista yhteistyötä Helmut Kohlin hallituksen kanssa.

POST-KOMMUNISMI

V 1990 jälkeisen Unkarin jaan kahteen osaan eli 1) kauteen 1990 – 2010 ja 2) Viktor Orbánin aika v 2010 eteenpäin.

Ensimmäisten vaalien 1990 jälkeen valtaan tuli oikeistolainen hallitus pääpuolueena Magyar Demokrata Forum (MDF) ja pääministerinä József Antall. Oikeiston paineen takia hän heti aluksi julisti olevansa kaikkien 15 miljoonan unkarilaisen pääministeri (10 mij rajojen sisällä ja 5 ulkomailla). Kansallisuusaatteesta tai peräti kiihkosta tuli koko oikeiston polttoainetta seuraaville vuosikymmenille.

Vuoden 1990 vaalit voitti oikeisto hyvin selvästi. Vuonna 1994 puolestaan sosialistit (MSZP) voittivat selvästi mutta silti muodostivat yhteishallituksen liberaalin vapaiden demokraattien (SZDSZ) kanssa hälventääkseen epäluuloja vanhan hapatuksen palaamisesta. Vuonna 1998 Viktor Orbán voittaa ensimmäisen kerran mutta sosialistit voittavat jälleen 2002 ja vielä uudelleen 2006. Näin poliittinen heiluri toimi, kunnes kello pysähtyi. Pendulum jumiutui oikeaan laitaan.

VIKTOR ORBÁN (VO)

Vuonna 2010 Viktor Orbán ja FIDESZ voittavat vaalit. Heti sen jälkeen he panevat sellaisen myllyn pyörimään, etteivät voi enää hävitä vaaleissa. Vaalilainmuutoksen turvin FIDESZ saa murskavoitot 2014 ja 2018.  FIDESZ hallitsee yhdessä apupuolueensa kristillisdemokraattien (KDNP) kanssa. OOrbán myönsi naapurimaissa asuville unkarilaisille Unkarin kansalaisuuden, opiskelumahdollisuuden Unkarissa, äänioikeuden ja osittaisen oikeuden Unkarin sosiaaliturvaan. Passeja on myönnetty nyt yli 1 miljoonaa ja kirjeäänistä 96% menee FIDESZille.

Viktor Orbán (VO) on jo nyt ehdottomasti post-kommunistisen Unkarin merkittävin poliitikko. FIDESSZ nyt puhuu, että kulunut vuosikymmen on merkittävin yli sataan vuoteen (siis Trianonin jälkeen). Orbán aloitti liberalismilla mutta ei menestynyt. Hän havaitsi, että oikeistolaisuus vetoaa enemmän ja paremmin. Hän oli varmasti tutkinut myös historiaa. VO on vienyt FIDESZIä koko ajan yhä enemmän oikealle ja mm äärioikeistolainen Jobbik-puolue, joka parhaimmillaan sai yli 20% ääniä 2014 vaaleissa, on nyt ajettu ojaan ja se on käytännössä hajonnut. Jobbik myös aluksi oli nuorisojärjestö mutta muuttui puolueeksi, jolla oli omat taistelujoukot Hitlerin SA:n mallin mukaan.

VO on jo pitkään puhunut Unkarin kristillis-konservatiivisista arvoista, EU:ssa liberaali demokratia on kokenut haaksirikon, Unkarissa onkin ohjattu demokratia (Horthyn lanseeraama käsite) jossa kansalliset konsultaatiot ovat osa VO:n teatteria, Unkarin kumppaneita ovat Venäjä, Turkki, Singapore, Intia (Modin johtamana) ja Kiina. Pakolaiset tai paremminkin muslimisiirtolaiset ovat uhka Unkarille. Maailmansotien välisen Horthyn Unkarin kunnia on palautettu ja antisemitististen kirjailijoiden teokset on laitettu koululaisten lukulistalle. Suomalais-ugrilaisuus kielletään ja unkarilaisten sanotaan polveutuvan hunnien ja muiden historian merkittävien ja pelottavien kansojen joukosta. Tutkimus ja koulutus on otettu nationalismin palvelukseen.

Orbán piti hiljattain Trianonin rauhansopimuksen tiimoilta merkittävän puheen, jossa hän muistutti v 1526 Mohácsin taistelusta, josta minulle tuli heti mieleen Jugoslavian viimeisen kommunistin Slobodan Miloševićin puhe v 1987 Kosovossa, jossa hän lanseerasi nationalismin uudeksi doktriiniksi muistuttamalla serbejä vuoden 1389 Kosovo Poljen taistelusta, joka myös hävittiin turkkilaisille. Molemmat nostavat nationalismin saman kaavan kautta. Orbán muistuttaa, ettei enää ole Tšekkoslovakiaa, Jugoslaviaa eikä Neuvostoliittoa. Ne hajosivat mutta Unkari on yhä vahvempi.

Orbán puhuu, että Unkarin itsetunto on palautettava. Hän kaavailee laajaa yhteistyötä vanhan Unkarin rajojen sisällä oleilleille kansoille. Hän puhuu Karpaattien tasangon yhteistyöstä. Sloveniassa, Kroatiassa, Serbiassa, Tšekeissä ja Puolassa on oikeistopopulistiset hallitukset. VO on rakentanut systemaattisesti niihin hyvät suhteet. Orbán on myös hyvää pataa myös Venäjän Putinin ja Kiina XI.n kanssa. VO haluaa heidän rahoitustansa uusille hankkeille. Venäjä jo rakentaa uutta ydinvoimalaa (VO:n vastausta ilmaston muutokseen) ja Kiina jo rahoittaa Budapest-Belgrad- luotijunan rataa. Viktor Orbán haluaa koko alueen henkiseksi ja poliittiseksi johtajaksi. Orbán vierailee säännöllisesti naapurimaidensa unkarilaisalueilla.

Viktor Orbán on syntynyt historiallisessa kaupungissa. Székesfehérvár oli paikka, jossa saatu kuninkaan kruunaus oli laillinen. Orbán toi Pyhän Tapanin kruunun kaikkien nähtäväksi parlamenttitaloon. Milloinkahan Orbán ja kruunu matkustavat yhdessa Székesfehérváriin?

YHTEENVETO

Sanosin, että kun unkarilaiset tulivat pustalle, niin he muodostivat kiilan slaavien keskelle, jolla on edelleen suuri merkitys. Unkarin kuningaskunta oli loistavimmillaan 1400 -1500 luvuilla.  Tappio turkkilaisille 1526 Mohácsissa merkitsi sen ajan Unkarin loppua ja jakoa. Vuoden 1848 kapina on kansallinen kunnia-asia, vaikka se oli huonosti johdettu. Trianonin rauha 1920 on kansallinen trauma. Unkarin aatelisto oli täysin kykenemätön ja haluton ymmärtämään muiden kansallisuuksien pyrkimyksiä. Aatelisto kohteli huonosti sekä omia talonpoikiaan että muita kansalaisuuksiaan.

Käsitteet Suur-Unkari tai Pyhä Unkari ovat yhä vahvemmin elossa. Autojen ikkunoissa näkee tarroja, joissa on Unkarin kuningaskunnan kartta koristeltuna Árpád-raidoilla. Mystinen Transilvania (unk Erdély) on terävä kivi Romania-suhteen kengässä. Erdély ei ole edes Unkarin rajan välittömässä läheisyydessä mutta se oli merkittävä kuningaskunnan maakunta, jolla oli oma hallinto.

UM entinen valtiosihteeri ja Suomen Budapestin suurlähettiläs Pertti Torstila muistuttaa, että jopa ETYK:n huippukokouksessa v 1975 Unkarin János Kádár ilmaisi huolensa unkarilaisen vähemmistön asemasta Ceausescun Romanissa.

Unkarilaiset muistuttavat, että Unkaria on rangaistu läpi historian ja sitä ovat miehittäneet mongolit 1241-42, Turkki 1526-1686, Habsburgit 1686-1916, Natsi-Saksa 1944-45 ja NL 1945-1989. Orbánin toiminta muistuttaa hyvin paljon Putinin toimia. Lehdistön ja oikeuslaitoksen kaappaus, opposition, ihmisoikeusjärjestöjen ja muun kansalaistoiminnan murskaaminen sekä ay-liikkeen vallan rajoittaminen. Kaverikapitalismin ja korruption avulla pyörii harvainvalta jossa EU:n rahat kelpaavat mutta arvot eivät. Unkari hakee mallia historiasta.

UNKARIN TUNNUKSET

Unkari vietti tuhat vuotisen olemassaolonsa juhlia v 1896. Budapestissa on Milleniumin merkkeinä parlamenttitalo, Sankareiden aukio (Hősök tere), manner-Euroopan 1. maanlainen (Millenniumi Földalatti Vasút) ja kaupungin keskuspuisto (Városliget rakennuksineen Hősök teren vieressä). Sankareiden aukion keskellä on Millenium-monumentti ja sitä kiertävät Unkarin sankareiden patsaat mm sankarikuninkaat. Mutta poliittiset suhdanteet ovat välillä vaihtanut sankareita, mm Hasburgeja on poistettu. Suomalainen Unkarin tutkija Heino Nyyssönen on kirjoittanut Unkarin historiasta kertomalla ketä on Sankareiden aukiolla aina ollut. Siitä saa muuten hyvän luennon.

Pyhän Tapanin kruunu on Unkarin vallan symbooli. Sen hallussapito legitimisoi vallan.

Nykyinen Unkarin vaakuna hyväksyttiin 3. heinäkuuta 1990 järjestelmän murroksessa. Sen juuret ulottuvatkin keskiajalle saakka.

Vaakunan kilpi on jaettu keskeltä kahtia. Vasemmalla puolella on punaisella pohjalla hopeinen kaksoisristi, joka seisoo vihreällä kolmoisvuorella, joka edustaa vuoria Mátra, Tátra ja Fátra. Vaakunan oikealla puolella on niin sanotut Árpád-raidat, neljä punaista ja neljä hopeista vaakasuoraa raitaa. Hopeisten raitojen sanotaan edustavan neljää jokea, jotka ovat Tonava (unkariksi Duna), Tisza, Dráva ja Száva. Vaakunan yllä on Pyhän Tapanin kruunu.

Kuva, joka sisältää kohteen teksti, kartta

Kuvaus luotu automaattisesti

Lue myös

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *