SNP JA VIHREÄT SAAVAT ENEMMISTÖN – TAISTELU SKOTLANNIN ITSENÄISYYDESTÄ ALKAA

Skotlannin pääministeri ja SNP:n johtaja Nicola Sturgeon on monessa mielessä osoittanut johtajan taitonsa ja vei vaikeuksien kautta Skotlannin itsenäisyysmieliset hienoon voittoon. SNP kannatus on tasaisesti kasvanut vuoden 1999 27,3% eiliseen 47,7%. SNP sai 64 paikkaa (+1) ja itsenäisyysmieliset Skotlannin vihreät saivat 8 paikkaa (+2) joten yhdessä heillä on 72/129. Sen sijaan itsenäisyyttä vastustavat kokivat kaikki tappioita: Konservatiivit 31 (0), Labour 22 (-2) ja liberaalit 4 (-1).

Skotlannin parlamenttivaalien nöyryyttävää tulos oli SNP:n entiselle johtajalle Alex Salmondille jonka uusi Alba-puolue sai vain 2% äänistä eikä yhtään paikkaa. Alex Salmond on ollut pitkään seksuaalisten ahdistelujen skandaaleissa ja hän syytti Nicola Sturgeonia yrityksestä tuhota hänen maine. Tosiasiassa hän kyllä teki sen itse. SNP teki hienon tuloksen koska vielä kuukausi – pari sitten Alban haaste näytti pahalta.

Skotlannin parlamentissa (Holyrood) on 129 edustajaa. Skotlannin vaalijärjestelmä on sekoitus Englannista tuttua yhden paikan vaalipiirejä (constituencies) 73 kpl ja suhteellisella vaaleilla valittavista 56 lisäpaikoista. Siksi Skotlannissa on paljon vaikeampaa saada enemmistö Holyroodiin. 

Labour on entinen Skotlannin valtapuolue, joka johti vielä 1999-2007 Skotlantia liberaalien tuella. Labour kannatus Skotlannissa oli sodan jälkeen pitkää jopa lähellä 50% mutta v 2001 jälkeen sen kannatus lähti alamäkeen ja on nyt 21,6%.

Tory-puolue Skotlannin parlamenttivaaleissa hiukan kasvattanut kannatustaan v 1999 11,5% -> 2021 25,3%. Merkittävää on se, että Torit ovat aina jääneet reilusti Labour ja SNP:n varjoon mutta nyt Tory-puolue ohitti ensi kerran Labour puolueen.

SNP on keskusta-vasemmistolainen puolue, joka on nimeään myöten kansallinen mutta politiikaltaan sosialidemokraattinen. Se voitti nyt jo neljännen kerran peräkkäin Skotlannin vaalit.

Nicola Sturgeon aloittaa poliittisen painin UK PM Boris Jonsonin kanssa, joka vastustaa Skotlannin itsenäisyyttä ja siksi myös ehdotusta järjestää uusi kansanäänestys asiasta. Nicola Sturgeo saattaa hyvinkin voittaa tämän painin mutta hän joutuu tarkkaan arvioimaan milloin kansanäänestys kannattaa pitää. Edellisen kerran v 2014 tulos oli 55,5% – 44,7% EI-äänien voitto mutta BREXIT on kääntänyt itsenäisyyden kannatuksen nousuun ja monissa gallupeissa KYLLÄ ovat niukassa johdossa mutta lopputulos ei ole missään nimessä kirkossa kuulutettu.

Boris Jonsonilla on myös toinen iso päänsärky sillä jo toinen unionisti-lojalistien Pohjois-Irlannin puoluejohtaja joutui eroamaan BREXITIN takia ja jopa Irlannin yhdistymisen haamu on alkanut leijua saarella. UK eli yhdistynyt kuningaskunta saattaa hajota BoJon valtakaudella. Siinäpä vasta onkin pulma, tuumaisi Hamlet.

Hannu Ohvo

Lue myös

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *